Udruga slijepih Brodsko-posavske županije

Stranice Udruge slijepih Brodsko-posavske županije

Druženje slijepih žena uz večeru za 5

28.09.2012.

U Republici Hrvatskoj postoji 27 Udruga slijepih i slabovidnih čije su članice i žene u svim udrugama.
Udruga slijepih Brodsko posavske županije u svom članstvu ima 50% žena. Trećina ih je aktivna u Udruzi, a ostale su pretežno starija populacija koja se teže kreće. Na susretima žena na nivou područja Slavonije okuplja se najveći broj žena iz Vinkovaca, Virovitice, Osijeka, Našica, Nove Gradiške, Slavonskog Broda i Požege. Članice obilježavaju u udruzi 8 Mart, za Majčin Dan okupljaju se svake godine u drugoj županiji po jedna članica sa pratnjom ili 2 članice. Naše žene na sajmu udruga za Dan grada izložile su i prodavale svoje radove. Nekoliko puta godišnje organiziramo neka predavanja vezano za zdravlje zajedno sa ostalim članovima udruge i njihovim pratnjama odnosno suradnicama.
Članice Udruge sa suradnicama sastaju se jedan puta mjesečno, a ponekad i češće u prostorijama Udruge gdje izrađuju ručne radove, figurice, čestitke i slično koje ćemo izložiti na Katarinskom sajmu. Izložbu u prodaju ovoga ljeta napravile smo i u ERKS Premantura gdje smo bili 4 dana na ljetovanju uz prodaju tombula u autobusu. Učestvovale smo u igranju pikada i kuglanju na visećoj kuglani gdje su neke od članica dobile i medalju.
Evica Šerfez i Anica Štivić članice su sportske udruge slijepih i slabovidnih gdje su zajedno sa muškim članovima udruge sudjelovale na natjecanju u kuglanju i u pikadu gdje su pokazale dobre rezultate u ekipnom natjecanju, a i kao pojedinci. Članice Udruge njih 5 su u Skupštini Udruge, a jedna je članica i Izvršnog odbora.
U petak 28.09.2012. VEČEROM ZA PET žene su obilježile Međunarodni dan bijelog štapa. Večeri je prisustvovalo 14 članica i suradnica. Prijedlog za poziv na večeru dala je predsjednica i naravno bio je prihvaćen. Suradnice su bile pozvane kao gosti, a ponudile su pomoć kada nam budu potrebne. Dan je bio sunčan pa je izlazak u šetnju do Udruge svakoj ženi dobro došao i onima koji imaju obitelj, a i nama samcima. Uz rad i jelo pričale smo o daljem radu u Udruzi do kraja godine.
Dio novca od prodaje ukrasnih predmeta utrošile smo za kupnju pojedinih namirnica, a dio su donijele i članice iz vlastitog vrta . Tri članice su kuhale uz tri pomagačice. Počele smo sa serviranjem i aranžiranjem stola. Nakon toga uslijedila je priprema za kuhanje, ribanje kupusa i čišćenje povrća za juhu uz pomagala koje mogu koristiti i osobe s oštećenim vidom. Pripremile smo juhu, glavno jelo i desert. Sa malo novca bilo je i viška hrane, a glavni moto bio je ostvaren. Prije večere predsjednica sekcije žena pozdravila je prisutne i predložila da se uhvatimo za ruke i pomolimo dragom Bogu prije jela , a poslije večere svaka je žena s osmijehom na licu progovorila pred svima bez ustručavanja. Važno je «BITI A NE IMATI». Treba i sa malo biti zadovoljan. Dala sam im i preporuku za «SISTEMATSKI PREGLED» kako ne bi bilo bolesnih odnosno kako da ozdravimo.

  • čim ustaneš iz kreveta popij čašu ZAHVALNOSTI
  • prije nego kreneš na posao uzmi čašu MIRA
  • svakog sata progutaj tabletu STRPLJENJA i čašu PONIZNOSTI
  • kada se vratiš kući ubrizgaj dozu LJUBAVI
  • prije nego odeš na spavanje uzmi tabletu MIRNE SAVJESTI

Ljekove treba uzimati redovito i nezaboravi da nikad nisi sam. Bog je uvijek s nama postoje i udruge, ali ti moraš biti kapetan na svom brodu jer samo ćeš tako stići do cilja.
Ne zaboravi da treba plivati u istom čamcu i sa ljudima različitih karaktera.

Voditeljica sekcije žena Anica Štivić

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.